Wednesday, June 1, 2011Musim Pilihan Raya (PERMATA)..

Salam Perjuangan. Pertama dan selamanya marilah sama-sama kita mengucapkan rasa syukur kita kepada Allah S.W.T kerana memberi kita nikmat islam,iman dan ihsan. Selawat dan salam buat nabi junjungan besar kita nabi Muhammad S.A.W dan para-para sahabt dan orang orang memperjuangakan agama ALLAH S.W.T.

Musim mengundi

Tempoh kepimpinan ustaz Hussin sudah hampir melabuhkan tirainya.Menanti kepimpinan seterusnya yang bakal memimpin PERMATA akan datang kearah yang lebih baik. PERMATA adalah satu persatuan yang memimpin mahasiswa Islam Malaysia Jordan dalam menghayati dan mengamali ilmu-ilmu agama dalam diri kalangan mahasiswa. Mahasiswa adalah agen penyebar kepada menyarakat diluar sana.Jadi setiap mahasiswa perlulah menampilkan ciri keperibadiaan yang diajarkan oleh islam.

Ciri-ciri Kepimpinan

PERMATA perlu dipimpin dalam kalangan orang-orang yang betul-betul berkobolehan dalam memimpin. Islam memberikan garis panduan dalam memilih pemimpin sebagaimana firman Allah S.W.TMaksudnya:(iaitu) orang-orang yang jika Kami beri kedudukan dibumi, mereka melaksanakan salat, menunaikan solat, menunaikan zakat, dan menyuruh berbuat ya makruf dan mencegah dari yang mungkar dan kepada Allah lah kembali segala urusan.


Beberapa sifat yang diterangkan pada ayat diatas ialah:

1. Mendirikan sembahyang,denganganya berlakulah hubungan yang kuat diantara masyarakat Islam dengan Allah s.w.t

2. memberi zakat, dengannya diberi perhatian kepada masalah ekonomi dan pembahagian yang adil.

3. Mneyuruh yang ma'ruf, menyebarkan kebaikan dan melakukan islah didalam masyarakat.

4. Mencegah kemungkaran, memerangi segala bentuk kejahatan.,penyelewengan, kezaliman dan maksiat.

Nasihat

Kita sebagai mahasiswa Islam Jordan yang belajar dan faham ilmu agama disaat inilah untuk kita mempraktikan segala ilmu yang kita pelajari. Semoga ilmu yang kita pelajari tidaklah hanya teori semata-mata.Di iringi jugak doa, solat hajat kepada Allah agar segala apa yang kita lakukan mendapat keberkatan disisi Allah dan adalah keputusan yang terbaik untuk Seluruh Mahasiswa PERMATA..

No comments:

Post a Comment